Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

måndag 24 september 2012

UngBo 12 i Båghallarna


Bostadsminister Stefan Attefall (kd) befann sig under måndagen i Malmö för att titta på de förslag i tävlingen och utställningen UngBo 12 som presenteras i Båghallarna, de gamla bussgaragen i närheten av Värnhemstorget.

 








Hela området är sedan ett par år föremål för stadsplanerarnas intresse, med syfte att genom byggande av såväl bostäder som småskaliga affärslokaler utveckla detta gamla industriområde till en attraktiv del av staden.

 



Vad kan då vara lämpligare än att här lyfta fram de idéer till boende för unga som UngBo 12, ett kommunalt initiativ, kommit fram med? Tävlingen har utgått från Malmös tio stadsdelar och ungdomar mellan 18 och 30 år har getts tillfälle att lämna in förslag och idéer till hur man kan lösa bostadsbristen i Sverige. Genom omröstningar på internet, där mer än 60 000 besökare från 142 länder besökt hemsidan, valdes till slut 161 av förslagen att delta i den slutgiltiga tävling som presenteras i Båghallarna.

Bostadsministern informerade sig först om utställningen under en kort promenad genom de stundtals fullskaliga modellerna och deltog sedan i en diskussion med huvudsakligen ungdomar om hur dagens brist på bostäder kan avhjälpas.

Sverige har i jämförelse med de flesta andra omkringliggande länder byggt avsevärt färre bostäder under de senaste decennierna och flera av frågeställarna pekade på att när det väl byggs så handlar det om att skapa dyra och exklusiva områden — vad som behövs för ungdomar är att få fram billiga och mindre lägenheter.

Attefall å sin sida betonade att hans strategi för att påskynda nybyggnationen främst går ut på att försöka snabba på beslutsprocesserna och förenkla regelverken, däremot inte att ekonomiskt subventionera vissa sorters byggande, samt att det är kommunerna som har ett stort ansvar i att visa initiativkraft när det gäller bostadsfrågorna — något han berömde Malmö för att ha.
Attefall tillsammans med lokalpolitikern Stefan Lindhe (m)



Utställningen i Båghallarna är kvar under hela denna vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar