Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

torsdag 26 april 2012

Dánjal på Palladium


Färöingen Dánjal à Neystabø har efter utbildningen på Musikhögskolan i Malmö slagit igenom som singer/songwriter i en tradition som har sina främsta företrädare i Tom Waits och Leonard Cohen. Men han är också starkt påverkad av hemlandets folkmusik och den våg av balkantongångar som svept över världen de senaste decennierna.

 











Allt detta kunde höras under onsdagskvällens konsert på Palladium i Malmö, där Dánjal med sina nordiska medmusiker bjöd på en blandning av visa, kabarérock och ylande klarinetter så att väggarna vibrerade. 

De till stor del skolösa och hattförsedda musikerna blandade ledigt stilar och rytmer i en kaskad av låtar präglade av både organisation och improvisation.

 

Balkaninfluerad musik kan ha en tendens att bli onödigt förutsägbar hos de som bara kopierar den mest uppenbara vildsintheten, men Dánjal visade vad man kan göra med den i samspel med andra musikgenrer. 






De mer renskalade sångerna fungerade inte alltid lika väl och tog ibland, liksom mellansnacket, ner energinivån men överlag var kvällen minnesvärd — inte minst för avslutningen, när publiken bjöds ner till scenen och sjöng den sista sången med bandet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar