Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

söndag 1 april 2012

Folk & Världsmusikgalan 2012

I går kväll avhölls prisutdelningsgalan för bästa insatser inom folk- och världsmusik under 2011 i Malmö Konserthus.



9 priser delades ut:
Årets Nykomling – Stormsteg
Med ilfart genom Sverige, det har varit ett hektiskt år för en nykomling som alla vill ha. Tätt samspel och intensivt driv kännetecknar musiken. Ett plus ett plus ett är inte alltid tre – ibland är det mycket mer än så. Vi säger som Carola: Fångad av ett Stormsteg!








Årets Traditionsbärare – Björn Ståbi
Rötterna hittar man här kanske i något oväntad mylla. Men trädet växte upp och blev stort och vackert – och frukterna fantastiska!  Levande, varmt, generöst nästan i övermått. En öronöppnare både på hemmaplan och utomlands.









Årets Arrangör – Malmö Folk
Man kan tycka att folkbildning låter väldigt tråkigt, men då har man inte besökt den här arrangören. Här möter man dans och musik av skilda slag. Här är en arrangör som bjuder upp året om. Folkligt, festligt, fullsatt är en kliché som stämmer väldigt väl i det här fallet.





Årets Utgåva – Siri Karlsson ”Gran Fuego”
Årets utgåva är ett album som söker sig vida bortom de gängse gärdsgårdar som kan inhägna folkmusik-Sverige. Med fulländad elegans förenas folktonernas djupa melankoli med mustig psykedelia, vänt sakrala harmonier och en alldeles samtida popkänsla. En ljuvt klingande musikdekokt där alla ingredienser känns helt självklara.










Årets Tvärspel – Västanå Teater
En scen där olika kulturer befruktar varandra. Här samsas dåtid och nutid om utrymmet. Traditioner kläs i festdräkt såväl bokstavligen som bildligt, musik, dans och berättarglädje gör livet till ett färgsprakande äventyr.





Årets Grupp – Hazelius & Hedin
Det finns dom som hävdar att storleken har betydelse. Tillåt oss tvivla. Med små medel skapas här stor musik, här finns en närhet som känns ända in och en musikalisk telepati som är närmast oslagbar.










Årets Artist – Miriam Aïda
En mångsidig artist, färgstark, egensinnig, djärv och personlig. En vinnare som vrider och vänder på det välbekanta och skapar nya perspektiv för oss alla.







Årets Hederspris – Ahmadu Jah
Mottagaren av årets hederspris ÄR musik. Andas musik. Äter musik. Som den naturligaste sak i världen. Med en stor portion humor och total självklarhet fångar han sin publik. Det är egentligen oerhört enkelt. Det är bara alla vi andra som krånglar till det.






Framtidspriset – Sten Källman
Många resor till traditioner där sången, dansen och trummorna är det centrala … många år av brett arbete som musiker, pedagog, kompositör… i barnproduktioner, i en omfattande körverksamhet, på plattor, genom alla sina band.  Ja, denna årets vinnare av Framtidspriset har verkat för att framförallt Haitis musik har transporterats till Sverige och använts på SÅ många olika sätt! Simbi, Den fule, Spring Lake Trio, Zig Zag och Amanda är bara några grupper där han verkat.

Neneh och Titiyo




Bäst under kvällen var de olika musikinslag som förekom mellan prisutdelningarna.








ConFusio
Jelena Jakubovitch



Faela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar