Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

lördag 7 april 2012

Konstrundan Österlen


Årets Konstrunda i Skåne inleddes under långfredagen och håller på åtminstone under påskhelgen, i vissa fall ytterligare en vecka. Flera olika föreningar i de skilda delarna av Skåne erbjuder sedan traditionen startade på Österlen i slutet av 1960-talet besök hos ett stort antal konstnärer som visar sina verk och, inte minst viktigt, samtalar med besökarna.

Men det finns också mer etablerade gallerier som visar en eller flera konstnärers verk. På Österlen presenterade Malmö-galleriet Final på Fabriken i Bästekille en omfångsrik samling av konstnärer: fjorton målare/skulptörer/designers, men även fyra välkända fotografer. Galleriägare Ulf Carlson var glad över att Fabriken även i år lyckades locka till sig stora skaror besökare, det var inte givet trots förra årets framgångar som ny konstlokal.

Bredden på konstnärer och stilar var stor, från Åke Arenhills och 







Ardy Strüwers färgrikt dekorativa och reklaminspirerade bilder 





till Åke Andersson naturalistiska måleri med fantastiska övertoner 




och Maria Quarfordt Brisings suggestiva grafitbestrukna laminatskivor.


Ska man lyfta fram några av konstnärerna framför de andra får det bli tre stycken. Carl Gustafsson lyckas med sina detaljskarpa återgivningar av vardagliga rum lyfta dessa till en närmast mytologisk nivå, inte fjärran från Ola Billgrens konst.

 





Och vissa av Johan Petterssons tavlor, särskilt de i den mindre storleken, lyckas frammana den store engelske 1800-talsmålaren William Turner,

medan Cecilia Lindborgs betraktelser av hur bildernas figurer betraktar föremål både har en självkommenterande dimension och anknyter till den tyske fotokonstnären Andreas Gursky, vars hisnande bilder just nu kan ses på Louisiana.

Av fotograferna på Fabriken visar Anders Petersén och 






Ralph Nykvist sin sedan länge välkända förmåga att fånga livets mörkare dimensioner med ömhet, 




medan Ewa-Marie Johanssons porträtt av massajkvinnor och 




Martin Bogren



Martin Bogrens Lowlands-projekt klargör hur det fotografiskt dokumentära inte behöver utesluta det poetiskt kraftfulla.














Som en kontrast till mångfalden i personer och uttryck i Bästekille, men även ett tecken på konstrundornas bredd, har duon Emil Larsson (känd filmare, med bland annat Fjorton suger och Odjuret på meritlistan) och Kristian Ingers en presentation av sina gemensamma målningar några kilometer därifrån, i Karlaby. Och målningarna är verkligen gemensamma, det den ene påbörjat har den andre fortsatt på och så vidare tills att de båda blivit nöjda. Och vissa av bilderna bär på ett dolskt mörker som mer än väl motiverar specialnamnet Piratrundan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar