Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

lördag 24 november 2012

Björn Almviken

"Stadsscen"
På Galleri Final i Malmö ställer den Trelleborgsboende konstnären Björn Almviken ut sina intensiva akrylmålningar samt några riktigt fina skulpturer.

Almviken har varit verksam sedan 1970-talet och haft flera utställningar, men hållit en ganska låg profil och därmed inte blivit en rikskänd målare. Utställningen på Final visar dock att han är värd en större uppmärksamhet.








Några av de större målningarna har ett upplägg som Almviken arbetat med länge. Det är nästan bataljmålningar kring storstadslivet, en kaotisk värld med så många ingredienser att det vid en första anblick kan verka som om allt bara flyter in i vartannat.

"Pärleporten"




Men tittar man närmare slås man av alla detaljer som leder till en fördjupning av målningarnas teman. Dödskallar, vanliga vardagsscener och Apokalypsens ryttare samsas om utrymmet och formar ett genuint kalejdoskop över (den moderna) människans existensvillkor.





























"Självporträtt"






På senare tid har Almviken även använt samma grundelement till att göra porträtt, som på detta vis får en mångfasetterad framträdelseform helt i linje med det övriga måleriet.

"Råtta från ostkällaren"














Almviken är också en hängiven bärnstenssamlare, vilket märks i hans keramikskulpturer. Bärnstenarna blir till extra förhöjningar på de ofta groteska eller skräckbetonade figurer han framställer på ett imponerande sätt, både rent tekniskt och genom sin kraftfullhet.



"Paus"

Utställningen varar till och med den 16 december.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar