Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

tisdag 20 november 2012

Lekutställningar i Malmö

För ett par veckor sedan öppnade i Malmö två utställningar om lek och leksaker på två av Malmös kommunala muséer — utan att respektive institution under förarbetet var medveten om den andras planer! Något märkligt.

Och både koncentrerade sig på att visa fram föremål från sina samlingar i inglasade montrar, med begränsade lekmöjligheter och i hög utsträckning med den vuxna publiken i åtanke. Alltså den publik som mer nostalgiskt kunde tänka tillbaka på sin egen barndom och känna igen dockor, bilar, filmstjärne- och idrottshjältekort, inte så mycket med ett intresse av att fysiskt leka.

Idrottsmuseet (vars utställning Idrott och lek nu upphört) satsade självklart på de leksaker som hade sportanknytning. 

 






Det fanns tillfälle att se Stenmark- och Tumba-spel, Hulk Hogan-dockor och hockeyspel i olika utformningar. 

 




 









Men även samlarbilder från olika sporter och tider, frimärken med sportmotiv, Björn Borg-pussel och tidningar som Kalle Anka och Rekord-magasinet.






































Slottsmuseet hyser fortfarande, faktiskt ända till den 6 januari 2014, en något större utställning, kallad Livet är en lek, inhyst bakom de salar som presenterar Malmös historia och i ett rum som känns lite för trångt för alla de cirka 500 föremål man valt att plocka fram, huvudsakligen från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Video- och dataspel finns därför inte med bland föremålen.

Äldre spel, dockor och dockskåp, flygplansmodeller, minihattar och tidningar är några av de leksaker som syns i montrarna tillsammans med en del förklarande textskyltar i traditionell museiutformning.


Här finns också en vilja att lyfta fram vad lek och leksaker gör för att skola in barnen i vuxenvärldens attityder, med en särskild betoning på köns- och genusmönster: en högst rimlig fokusering eftersom uppdelningen i vad som är lämpligt för flickor respektive pojkar att leka och leka med varit mycket likartat under de senaste drygt hundra åren. 




Det går också att lyssna på såväl berättelser om hur barn har lekt genom decennierna som mer förklarande resonemang i de speciella hörlurar som hänger på flera ställen i utställningsrummet, avsedda för barn respektive vuxna. Här finns också en liten separat lekavdelning där barnen kan få tillfälle att faktiskt leka.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar