Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

fredag 19 oktober 2012

Helena Thorfinn

Igår kväll besökte författaren Helena Thorfinn Malmö Stadsbibliotek för att samtala om sin roman Innan floden tar oss. Den är baserad på hennes upplevelser av att i tre år bo i Bangladesh där hon arbetade som social analytiker med SIDA-projekt och har varit den mest utlånade boken på biblioteket sedan publiceringen i våras.





Ann-Marie Rauer intervjuade och Helena berättade livfullt om sina iakttagelser av hur västerlänningarna i landet både försökte göra goda insatser för att förbättra befolkningens livssituation och samtidigt snabbt gled in i herrefolksmanér. De utländska företag som utnyttjar låglöneländer som Bangladesh — H&M nämndes flera gånger — fick också sin beskärda del av kritiken då de betalar bara en symbolisk skatt men håvar hem miljardvinster utan att betala arbetarna löner de kan leva på.



"När man ser detta, hur kan man hantera det som privatperson?" blev frågan från flera håll. Helena svarade att det är svårt. Man försöker hjälpa till i det lilla så gott det går, till exempel med pengar till mediciner, men svårigheten var ett starkt skäl till att hon skrev en roman om upplevelserna. Det var det bästa sättet att försöka förstå både sig själv och andra, både västerlänningarna och folket i Bangladesh. Hon kunde också berätta att hon så smått arbetar på en fortsättning på berättelsen om Sofia och hennes familj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar