Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

torsdag 11 oktober 2012

"Min romska familj" på Malmö museum

På lördag öppnar utställningen "Muri romani familja/Min romska familj" på Malmö museum, en färg- och bildrik produktion gjord huvudsakligen av unga romska musik- och bildskapare. Utställningen är en del av högtidlighållandet av romernas 500 år i Sverige.


Torsdagens pressvisning hölls i en utställningslokal som inte var helt färdig, men med en design som tagit vara på de romska nationalfärgerna rött och grönt. Och två av de som medverkar i utställningen fanns på plats och presenterade sina bidrag.

14-årige rapparen Dusan Marinkovic, redan styrelsemedlem i Rörelsen Gatans Röst och Ansikte (RGRA) imponerade med en mogenhet när han resonerade kring betydelsen av att den romska kulturen kommer fram som en del av den kulturella offentligheten. 

Som en del av utställningen visas också en videofilm kring begravningen av hans morbror som 1997 (då han var lika gammal som Dusan är nu) dödades av nynazister i Belgrad, vilket fick folk att gå man ur huse för att protestera mot våldet som sedan länge riktats mot romerna.


Alisa Didkovsky, född i USA och inte själv rom men med både familjekontakter och ett eget starkt engagemang i den romska kulturen, bidrar med en serie bilder som skildrar vardagen för romer, avsedda att så småningom ingå i en grafisk roman.


 












Ytterligare filmer och foton finns på utställningen, som kommer att bli en betydelsefull del i 500-årsfirandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar