Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

fredag 5 oktober 2012

Helmtrud Nyström


Stämningar av minnen, laddade av det tidsmässiga avståndet och de motsägelsefulla upplevelserna samt filtrerade genom en hel del ryska filmer, är vad som kommer för mig när jag på Galleri Leger i Malmö möter Helmtrud Nyströms målningar.




Måleriet har gradvis kommit att bli allt viktigare för Nyström, som alltsedan flytten från Västtyskland på 1960-talet varit känd för sina färgetsningar (exempel på detta kan ses på Galleri Persson nu). Men målningarna kommer med en alldeles speciell känsla, en ton som växlar mellan saknad och förundran. 



Vi får dela konstnärens/betraktarens observationer av alldagliga men samtidigt svårdefinierade händelser, vid en sjö eller i en skog.




 


Vandringarna genom björkskogarna har en omisskännlig doft av melankoliska ryska filmer, medan kompositionerna anknyter till det romantiska stämningsmåleriet hos en Friedrich.

Målningarna består till största delen av möten mellan naturens former och grupper av människogestalter — utmejslade med en grov stil som inte ligger alltför långt från naivismen (men utan det färgglatt insmickrande som kan finnas i denna oakademiska tradition) — där vi oftast är hänvisade till att se de hopkurade ryggarna vilket ger ett råkallt intryck, alltmedan längtan efter den värmande närheten också är påtaglig.



Utställningen pågår till och med den 24 oktober.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar