Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

måndag 8 oktober 2012

Zombie-long


Lördagens föreställning av pjäsen Gengångare & Zombies på Intiman i Malmö hade en lite speciell inramning — publiken bestod till stor del av zombies! I alla fall var illusionen påtaglig när eventbolaget Briza Maxima hade annonserat ut en kväll där inte bara skådespelarna utan också publiken skulle leva sig in i detta att vara levande döda under en "zombie-long".

 











 








 










Henrik Ibsens pjäs Gengångare från 1881 har försetts med en del förstärkande tillägg av den nutida författaren Gustav Tegby, under glada tillrop av regissören Rikard Lekander, känd som landets expert på skräckteater. Lekander har velat lyfta fram de hemska konsekvenserna av livsval som vi alla gör, även om resultaten inte alltid innebär att det skapas zombies.

I Ibsens pjäs är det, liksom i så många av hans teaterstycken, den hycklande borgarklassen och prästerskapet som hukar under hemska familjehemligheter, vilket ledde till skandal vid pjäsens premiär. Tegby och Lekander gör dessa hemligheter tydliga inte bara med hjälp av levande döda, här skjuts det och exploderar så publiken skriker till av fasa. Och Ann Petrén som styckets ömsinta mamma fru Alving får tillfälle att svinga yxan för att försvara sig och sin älskade son från familjens gengångare.

Före och efter föreställningen samlades publikens zombies för en stilla kvällsmåltid (av hänsyn till läsarna ska det inte avslöjas vad som åts) och en stilla hasdans, allt till kongenial musik i Intimans foajé.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar