Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

fredag 22 februari 2013

Arne Persson på Galleri Estetica

Arne Perssons färgintensiva måleri ses av vissa som abstrakt, vilket han själv avvisar och hävdar att det syns ju tydligt att det är träd han målar.


 













Och visst syns det, när vi nu kan betrakta ett antal av hans målningar på Galleri Estetica i Malmö. Rent figurativt så drar visserligen målningarna åt det abstrakta genom att färgfälten är breda och enhetliga, den färgblandning som utmärker det som kallas naturalistiskt/realistiskt måleri finns inte riktigt på samma sätt på hans dukar. 

Men, som med så mycket annat, beror det på hur man ser det. För visst finns den nyanserade färgåtergivningen där — om man har en mer vidsynt blick. 

 





Och Persson arbetar inte med det klassiska centralperspektivet för att skapa djup i bilderna, men med färgernas hjälp ("varmt" och "kallt") formas ända närhet och avstånd mellan färgfälten och betraktaren — men förhållandena mellan fälten är inte infångade i centralperspektivets perceptuella ”naturlighet”.

 



Man kan kanske hävda att Arne Perssons sätt att måla rör sig mot en abstrahering av vår omgivning och att naturen (och träden) är ett tacksamt område för denna undersökning eller gestaltning av måleriets verkningsmedel och uttrycksmöjligheter just genom att inte vara av människan konstgjorda föremål.

 



Skickligt och suggestivt är det i vilket fall som helst. Och roligt att han, boende i närheten av Älmhult, använder sig av lackerade IKEA-bord som underlag för sitt måleri, ett underlag som stundtals bryter igenom och blir till en del av målningens yta. 

Underhållning Bonden & Tjyven under vernissagen









Utställningen pågår till och med den 10 mars.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar