Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

torsdag 7 februari 2013

Pontus Ikander på NWW43

Den unge lundakonstnären Pontus Ikander har snabbt etablerat sig på den regionala konstscenen med sina vridna träskulpturer. Med inspiration från graffitikonstens snirklade former och bokstäver samt Gordon Skallebergs oljemålade plywood har Ikander lyckats skapa en egen nisch av attraktiva skulpturer.











Just nu pågår hans första egna större utställning, Mellan två tankar, på galleri NWW43 i Malmö. Redan tidigare har han här visat vad han förmår och nu får han möjligheten att på egen hand disponera det större utställningsrummet.


















Ikander har valt att låta ett antal av väggskulpturerna kompletteras av ett större verk, denna gång placerat på golvet och färgsatt som om det vore godis — fast i pastellfärgat gummi. Men trä är det och utgör en sorts förstudie till den stora utomhusskulptur som Ikander ska arbeta med under ett år. Den är beställd av MKB, Malmös kommunala bostadsbolag, och kommer att placeras i det kvarter i södra Sofielund där ett nytt kollektivhus håller på att uppföras — vilket kommer att medföra högst speciella produktionsförhållanden för Ikander, en närkontakt med de som kommer att bo i kvarteret vilket han ser fram emot.
Ikander kommer då av hållbarhetsskäl att tvingas frångå sin målade plywood, men tanken är att göra skulpturen möjlig att beröra, sitta och (förhoppningsvis) även leka i. Och ser man på utställningens exemplar så lockar redan den till en mer kroppsnära upplevelse samt en markering av det sammanlänkande som ett kollektiv består av.







Väggskulpturerna har alla Ikanders signum av intrikata böjlingsformer och en lekfull glädje i relation till det organiska materialet. 








 
Naturträet såväl som mer konstfulla färger kompletterar varandra på ett bra sätt och här finns också ett par finlemmade verk som antyder att Pontus Ikander även fortsättningsvis kommer att kunna avlocka trämaterialet dess artistiska möjligheter.  

 













 







 






 















Utställningen varar till och med den 23 februari.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar