Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

tisdag 12 februari 2013

Paavo Paunu på Galleri 21


På Galleri 21 i Malmö visar den finske målaren och skulptören Paavo Paunu just nu upp en härlig uppsättning figurer i sin första soloutställning i Sverige. Den i år 48-årige Paunu har en sällsam begåvning i sitt sätt att kombinera organiska, främst trä, med konstgjorda material för att skapa associationsrik konst med nordiska sagoinslag och existentiella dimensioner — inte sällan med kristna aspekter.










Redan när man som besökare öppnar dörren till galleriet möts man av en träfigur, kallad Sonen av trädstammen, som man gärna skulle skaka hand med, härligt inbjudande som han är.








I ett angränsande rum dominerar Kors, även det en trästubbe som förstärkts av allehanda konstgjort material men som behållit sin organiska karaktär — ner till ett litet öga som man upptäcker efter en stund.



Mannen är en annan figur som befinner sig i lokalerna, lutande sig mot en vägg: vilar han bara efter en svår tillvaro i nuet eller lyssnar han på rösterna i väggen?















Flera andra träskulpturer, av mindre storlek, visar på Paunus skicklighet i att skapa en sorts förstärkt verklighet som förenar det organiska med det oorganiska och det vardagligt rationella med det mytiska på ett väldigt tilltalande sätt.



























Utställningen varar till och med den 3 mars och är värd flera återbesök, inte minst för att säga "hej" till de goa trägubbarna.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar