Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

söndag 17 februari 2013

Malmö Idrottsmuseum återinvigs

 
invigningsbandet sprängs




Malmö Idrottsmuseum har fått en uppfräschning och återinvigdes idag, med inledningstal av fritidsnämndens ordförande Frida Trollmyr.














I prydliga montrar och nischer i direkt anslutning till Baltiska hallen kan vi nu se hur kung Gustaf V (V-Gurra) spelade tennis i elegant utstyrsel och hur man en gång i tiden spelade ishockey utan några egentliga skydd.







En modell av en för hundra år sedan toppmodern gymnastiksal finns också bland samlingarna, liksom sekelgamla träningsredskap.

Zlatan har signerat en fotboll och man kan också se hur långt ifrån dagens specialsydda kängor man spelade i "på Gunnar Nordahls tid".

gymnastikdräkt 1940












Museet har alltså fått ett större utrymme, men man kunde gärna ha tänkt ett par varv till kring presentationen och utformningen.









hästmodell med äkta skinn (!)














Att rada upp föremål i montrar längs väggarna tillhör väl inte nyskapelserna inom den samtida museipedagogiken, det hade varit bättre att man försökt skapa suggestiva idrottslandskap där man som besökare fått känslan av hur det var att idrotta förr och hur hela sportkulturen förändrats.


3 kommentarer:

  1. Annette Wallenberg23:39

    Håller med helt och hållet. En del intressanta prylar för en oinsatt men tråkig presentation. Plus för gratis smoothies som fick representera solen idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att uppbyggda miljöer och avgränsade rum är roliga och spännande inslag på ett museum. Rörande Idrottsmuseets utställning har utställningslokalen fått styra en hel del. Då lokalen även fungerar som ingångshall till Baltiska Hallen får det ur utrymnings- och brandsäkerhetssynpunkt inte finnas fasta föremål i mitten av lokalen.
      Tack för fina fotografier

      Radera
    2. Synd att det medför en begränsning av möjligheterna till en ännu roligare utställning, att vara genomgångshall till annan verksamhet kan inte vara lätt. Hoppas dock att besökarna flockas!

      Radera